Den 17 februari publiceras en effektutvärdering av pilotprojektet Sluta skjut, som pågick i Malmö 2018–2020. Utvärderingen presenteras på ett presseminarium samma dag.
Brå har konstaterat att dödligt skjutvapenvåld kopplat till kriminella miljöer är ett problem som ökar i Sverige. Med anledning av detta har Brå inhämtat och initierat implementeringen av en amerikansk metod för att arbeta mot grovt våld i Sverige, metoden kallas för Group Violence Intervention (GVI).
Det operativa arbetet har genomförts i pilotkommunen Malmö under 2018-2020 och har namnet Sluta skjut. Pilotverksamheten Sluta skjut avslutades den 31 januari 2020. Projektet GVI i Sverige drivs av Brå i samverkan med Polismyndigheten, Kriminalvården och Malmö stad. Projektet är delfinansierat av EU:s fond för inre säkerhet ISF. Brå har engagerat National Network for Safe communities (NNSC) vid John Jay College I USA, som idag är verksamma med att vidareutveckla strategin, i projektet. NNSC har utgjort ett operativt stöd för pilotverksamheten i Malmö.
Group Violence Intervention genomfördes för första gången som "Operation Ceasefire" i Boston i mitten av 1990-talet. Strategin har upprepade gånger visat att man genom en fokuserad samverkan mellan polis, kommun och civilsamhälle kan minska grovt våld såsom exempelvis skjutningar.
Strategin bygger på det som kallas "focused deterrence" och har ett gruppfokus. En central utgångspunkt för strategin är att majoriteten av allt grovt våld i ett samhälle kan kopplas till ett fåtal individer. För att minska våldet ska samhället rikta sina resurser mot dessa individer och de grupper som de tillhör. Genom det särskilda fokuset på hela grupper kommer gruppernas interna grupptryck leda till att konflikter och andra orsaker till att använda våld kan lösas på andra sätt. Grovt sett kan man beskriva att strategin vilar på tre centrala delar, som alla är lika viktiga och som alla tre förstärker varandra. De tre delarna är:
Stöd för att strategin minskar grupprelaterat våld har ackumulerats under många år sedan starten i Boston. Forskning och beprövad erfarenhet visar att man i de städer och områden där GVI implementerats har kunnat se minskningar för dödliga skjutningar med mellan 35 till 60 procent. Det går även att se tydliga minskningar för skjutningar utan dödlig utgång. Utöver positiva effekter på det grova våldet har flera utvärderingar visat på förbättrad samverkan mellan de aktörer från myndigheter och organisationer som varit inblandade.
råd för framtiden 2017
Här kan du se David Kennedys föreläsning om Gruppvåldsintervention (GVI) från konferensen Råd för framtiden 2017.
Pilotverksamheten, som benämns Sluta skjut – tillsammans för ett tryggt Malmö, är en samverkan mellan Malmö stad, polisområde Malmö, Utvecklingscentrum Syd vid Polismyndighetens nationella operativa avdelning och Kriminalvården. Pilotverksamheten pågick under två år och avslutades den 31 januari 2020. De tre samverkansparterna i Malmö har beslutat att fortsatta arbetet enligt strategin även efter det att piloten avslutats, men detta sker utanför Brås projekt GVI i Sverige.
Inom ramen för projektet GVI i Sverige låter Brå genomföra två utvärderingar av pilotverksamheten i Malmö. Malmö universitet har i uppdrag att genomföra både en processutvärdering och en effektutvärdering av Sluta skjut. Processutvärderingen syftar till att ta reda på om det går att överföra arbetssätten i strategin GVI till svenska förhållanden. Effektutvärderingen syftar till att ta reda på vilka effekter som interventionen haft avseende grovt våld i Malmö. Processutvärderingen förväntas vara klar under hösten 2020. Effektutvärderingen förväntas vara klar i januari 2021.
Redan nu kan resultat av arbetet i Sluta skjut skönjas, dels i statistiken för skjutningar och sprängningar i Malmö sedan Sluta skjut infördes, men också avseende vilka arbetssätt och metoder som tillämpas i samverkan mot grovt våld i Malmö. Erfarenheterna från Malmö sprids på olika sätt, bland annat genomförde Brå och Polismyndigheten två erfarenhetsseminarier i november 2019, där inbjudna kommuner, lokalpolisområden och Kriminalvården fick ta del av arbetet i Malmö.
I takt med att resultaten från utvärderingarna färdigställs kommer Brå att informera och sprida resultaten till berörda aktörer. Om utvärderingar visar på önskade effekter kan arbetssättet komma att spridas till andra delar av landet.
SEMINARIUM
Brå bjöd under två dagar in till erfarenhetsseminarier av metoden Group Violence Intervention (GVI) som ligger till grund för pilotprojektet Sluta skjut i Malmö.
Exempel på tidigare forskning och utvärderingar:
Projektet finansieras delvis med medel som tilldelats av Fonden för inre säkerhet (ISF)