Fokus på brott mot äldre i ny studie

Klara Hradilova Selin och Monika Karlsson arbetar med kartläggningen om brott mot äldre.

Klara Hradilova Selin och Monika Karlsson arbetar med kartläggningen om brott mot äldre.


Kunskapen om vilka typer av brott som främst drabbar äldre personer och vilka särskilda utmaningar som äldre brottsoffer ställs inför är väldigt begränsad i Sverige. Brå har därför startat ett forskningsprojekt om äldre som ska öka kunskapen om äldres utsatthet och oro för brott. Projektet ska även undersöka äldres förtroende för rättsväsendet.

– Detta blir den första övergripande kartläggningen i Sverige om brott mot äldre, säger Klara Hradilova Selin som är projektledare.

I dag höjs alltfler röster för att äldre som utsätts för brott ska få mer stöd och att fler brott mot äldre ska förebyggas. Då behövs mer kunskap om den bakomliggande problematiken. Brå får dessutom mycket frågor om brott mot äldre, men kunskapen saknas och det är därför angeläget att ta fram den. Frågan är även intressant mot bakgrund av att andelen äldre ökar i befolkningen.

Vissa brottstyper vanligare bland äldre

Äldre personer utsätts för samma typer av brott som alla andra i samhället, men det finns några brott som är särskilt riktade mot äldre personer, där förövarna utnyttjar just deras höga ålder. Ett sådant exempel är personer som lurar sig in i äldres bostäder genom att till exempel påstå att de kommer från hemtjänsten, är hantverkare eller försäljare, men som har det egentliga syftet att stjäla värdesaker i hemmet. Väskryckningar och andra stölder utomhus riktas också ofta mot äldre personer som har svårt att försvara sig eller springa efter gärningspersonen.

Det finns också forskning som visar att äldre med kognitiva nedsättningar och sjukdomar som till exempel demens, i högre grad är utsatta för psykiskt och fysiskt våld än vad friska äldre är. Mörkertalet är sannolikt mycket stort vad gäller de brott som drabbar de allra sköraste äldre och det är ett specifikt problem som behöver studeras djupare i fortsatt forskning. Men äldre kan vara sårbara på flera olika sätt.

– Ett särskilt problem när äldre utsätts för brott är att konsekvenserna kan bli mycket större än för många andra. De har till exempel överlag en sämre ekonomi än mer resursstarka personer i yrkesverksam ålder, och de drabbas även på ett psykiskt plan hårdare med mer rädsla, ångest och känslor av skam och skuld, säger Monika Karlsson, utredare i projektet.

Ska leda till förslag på åtgärder och stöd för äldre

– Förutom att resultaten förhoppningsvis ökar grundläggande kunskap om brott mot äldre och äldre som utsatta, så har vi som mål att projektet ska leda till ett antal förslag på konkreta brottsförebyggande åtgärder som är förankrade i den kunskap vi har tagit fram. Vi hoppas också kunna ta fram förslag på vilket extra stöd äldre brottsutsatta kan behöva och hur det skulle kunna utformas, säger Klara Hradilova Selin.

Tanken är också att resultaten ska kunna användas som underlag för att informera om specifika risker som rör äldre som potentiella brottsoffer och på så sätt öka medvetenheten hos relevanta aktörer och bidra till att utveckla förebyggande åtgärder.

Fakta om projektet

  • Projektets namn: Brott mot äldre – om äldres utsatthet och oro för brott samt förtroende för rättsväsendet
  • Projektledare: Klara Hradilova Selin
  • Projektmedarbetare: Monika Karlsson
  • Projektet startade i februari 2017 och ska vara klart i februari 2018.
  • Projektet är egeninitierat av Brå.
  • En referensgrupp är knuten till projektet med externa parter som Polisens nationella bedrägericentrum, intresseorganisationer för äldre, brottsofferföreningar, forskning och utveckling för äldre och flera av rättsväsendets myndigheter för att nämna några.

Kontakt

Om du har frågor om projektet, kontakta klara.selin@bra.se