Logotyp med texten Brå

Webbkarta  |  Press  |  Kontakta oss  |  English

Brottsförbyggande rådet

Nyheter
Nya publikationer
 • Utveckling av förebyggande insatser mot våld i nära relationer

  22 juni, 2016
  Brå får i uppdrag av regeringen att ta fram en kunskapssammanställning med metoder och arbetssätt för polisens förebyggande arbete mot våld mot vuxna och barn i nära relationer.
 • Unga män i majoriteten bland utsatta för rån

  21 juni, 2016
  Majoriteten av personerna som utsatts för personrån är män och utsattheten är större bland yngre personer. Brås nya studie om personrån berättar om vilka som utsätts, om brotten samt om riskfaktorer för rån bland unga.
 • Kan föräldrar och kamrater påverka framtida brottslighet?

  14 juni, 2016
  Forskning om relationen till föräldrar och kamrater och dess påverkan på framtida brottslighet, har bidragit till att professorerna Per-Olof Wikström, Travis W. Hirschi och Cahty Spatz Widom, tilldelas the Stockholm Prize in Criminology. I morgon, den 15 juni, tar de emot priset. Årets prissumma uppgår till 1,5 miljoner kronor.
 • Personrån

  Denna rapport fokuserar på personrån, som är den vanligaste typen av rån. Studien syftar till att ge ökad kunskap om dessa brott, vilka som drabbas av dem och vilka som begår dem.
 • Omslag till kortanalysen Lagförda personer i befolkningen

  Lagförda personer i befolkningen 2000–2014

  Hur många unika personer är det som varje år lagförs för brott? Och hur stor andel utgör de av befolkningen? Förändras denna andel över tid, och skiljer den sig åt mellan kvinnor och män eller mellan olika åldersgrupper? Det är de frågor som står i centrum i denna kortanalys.
 • Omslag till kortanalysen Utvisning på grund av brott 2000–2014

  Utvisning på grund av brott 2000–2014

  Denna kortanalys ger en aktuell bild av hur utvisning på grund av brott har tillämpats åren 2000–2014. Hur många är det som utvisas och för vilka brott? Analysen undersöker även vilken grad av anknytning de utvisningsdömda har till de svenska samhället, till exempel hur länge de har varit i Sverige före utvisningen, eller om de har barn i landet.

All brottslighet sker lokalt och kan därför förebyggas lokalt. För att hitta lokala lösningar är det nödvändigt att arbetet baseras på kunskap om den lokala brottsligheten.

Hur sprider vi de goda erfarenheterna och hur får vi det förebyggande arbetet i utsatta områden att bli en självklar del i polisens arbete, tillsammans med andra samhällsaktörer? Lyssna på det senaste avsnittet i Brås poddserie Snacka om brott.

År 2015 fattades 107 000 lagföringsbeslut, (- 3 %) och 8 580 personer intogs i kriminalvårdsanstalt (-4 %) . Av samtliga personer med en ingångshändelse 2013, återföll 24 procent i brott inom ettår. Det visar den slutliga officiella statistiken över antalet lagföringsbeslut, intagna i kriminalvård, samt återfall i brott. 

Statistik

RSS för Brå

Prenumerera

Anmäl dig här för att få vårt nyhetsbrev direkt i din e-post.
Följ Brå i sociala medier