Varje år anordnas en tävling om det bästa lokala brottsförebyggande projektet i EU – European Crime Prevention Award (ECPA) – av EU:s brottförebyggande nätverk (EUCPN). Syftet med tävlingen är att belöna de bästa europeiska brottsförebyggande projekten.
Brå utser Sveriges bidrag till tävlingen. Det görs genom en nationell tävling med prisutdelning. Det vinnande bidraget representerar Sverige i den europeiska tävlingen.
Tävlingen arrangeras på initiativ av det brottsförebyggande nätverket European Crime Prevention Network (EUCPN), som består av representanter för brottsförebyggande organisationer i EU.
Vinnande bidrag i EUROPA 2020
Vinnare av European Crime Prevention Award (ECPA) 2020 blev det irländska bidraget The Greentown Project – ett projekt som syftar till att minska de kriminella nätverkens inflytande över barn och unga och förbättra möjligheterna för barn i riskzonen att ändra livsstil. Sveriges bidrag kom på tredje plats.
Vinnande bidrag i SVERIGE 2020
Insats TICKAN och projekt Otillåten påverkan i Angered är 2020 års vinnare i den svenska brottsförebyggande deltävlingen till European Crime Prevention Award (ECPA). Initiativtagare är lokalpolisområde Storgöteborg nordost och Stadsdelsförvaltningen i Angered. Tillsammans har en stor mängd samhällsaktörer arbetat för att motverka ett kriminellt släktnätverk i området. Projektet har bland annat ökat tilliten till polisen och tryggheten i området.
Övriga bidrag i Sverige 2020
Att tänka med människor är ett bidrag från Metis Services AB, det kommunala bostadsbolaget i Köping (KBAB) och Resursgruppen i Nygård, som tillsammans arbetar för att motverka utanförskap, otrygghet och brottslighet. Önskade effekter är även ökad kunskap och förståelse för motpartens perspektiv.
I Helsingborg har staden och andra myndigheter sedan våren 2017 utökat sitt gemensamma arbete med Myndighetssamverkan - Lokalt samverkansråd (LSR), bland annat för att öka tryggheten och mot den organiserade brottsligheten. Syftet är att göra tillsyn av verksamheter som inte följer gällande lagstiftning och regelverk samt försvåra för verksamheter som inte konkurrerar på lika villkor. Samarbetet har varit effektivt och lett till nya kontaktvägar och förståelse för varandras arbete.
Samverkan på lokal nivå i Örebro är ett brett arbete. Man har inget projekt enbart riktat mot Brottsförebyggande arbete i parallella samhällsstrukturer, med särskilt fokus på klan- och familjebaserad organiserad brottslighet, utan fångar upp det i de forum de har. De har använt metoden EST (Effektiv samordning för trygghet), Polismyndighetens metodstöd organiserad brottslighet, Brå:s fasmodell, Medborgarlöfte, Trygga föräldrar, Människan bakom uniformen och Våga bry dig.
Har du frågor om tävlingen så kontakta gärna Linda Lindblom, 08-527 585 36, eller med e-post:
Kriterier
Både myndigheter, företag och andra organisationer som har genomfört brottsförebyggande projekt eller insatser relaterat till årets tema kan delta. Det kan gälla rättsväsendet, sociala myndigheter, kommuner, privata företag och ideella organisationer med flera. Tävlingsbidragen bör dessutom helst uppfylla dessa kriterier:
Konferens
Den europeiska tävlingen hålls i samband med konferensen Best Practice Conference (BPC). Konferensen består av föreläsningar och seminarier samt presentation och diskussion av de projekt som nominerats till ECPA tävlingen. Beslutsfattare, praktiker och forskare från alla EU:s medlemsstater, kandidatländerna och berörda organisationer är vanligtvis närvarande vid konferensen.
Temat för 2020 års ECPA och BPC är Brottsförebyggande arbete i parallella samhällsstrukturer med särskilt fokus på klan- och familjebaserad organiserad brottslighet.