Våld i nära relation omfattar psykiskt, fysiskt och sexuellt våld, eller hot om våld och kan förekomma i alla former av nära relationer. Våld i nära relation är ett stort samhällsproblem och orsakar stort lidande för både inblandade och närstående.
Det förebyggande arbetet handlar om att minska återfall och upprepad utsatthet, att ge stöd till brottsdrabbade och att ge insatser till våldsutövare. Arbetet handlar också om att tidigt påverka värderingar kring våld så att våld minskar och helt upphör.
Strategi
Den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor trädde i kraft den 1 januari 2017. I strategin lyfts särskilt två faktorer fram – vikten av förebyggande insatser samt mäns delaktighet och ansvar i arbetet mot våld. Strategin anger fyra målsättningar för arbetet:
Jämställdhetsmyndigheten har fått i uppdrag att göra strategin känd, öka samordningen och bidra med kunskap, metoder och stöd i arbetet mot mäns våld mot kvinnor.
Publikation
Den här kortanalysen redovisar omfattningen och karaktären på ungdomars utsatthet för brott i nära relationer, såsom misshandel, hot, sexualbrott, trakasserier, kränkningar samt försök att inskränka den andra partens frihet.
Stöd
Det förekommer våld i nära relationer bland unga och våra normer formas i tidig ålder är tidiga insatser för unga viktiga där attityder och värderingar kring genus och våld bearbetas. Brå har publicerat flera lärarhandledningar för att arbeta förebyggande i skolan och öka jämställdheten, ett exempel är handledningen 'Var går gränsen?' som fokuserar på unga, våld och sexualbrott.
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har publicerat Inget att vänta på – handbok för våldsförebyggande arbete med barn och unga. Den ger stöd för kunskapsbaserad våldsförebyggande praktik och utgår från genusvetenskapliga perspektiv på våld och folkhälsovetenskapliga perspektiv på våldsprevention.
Jämställdhetsmyndigheten har ett särskild uppdrag att bedriva ett våldsförebyggande arbete. Här finns en första rapport att läsa.
Stöd
I Brås studie Strukturerad riskanalys vid våld mot närstående beskrivs hur både polis och socialtjänst ska genomföra strukturerade risk- och hotbedömningar för att utreda behovet av skydd för brottsoffret, både vad gäller vuxna och barn. Bland annat är bedömningsmetoderna FREDA och SARA exempel på verktyg som används. Riskbedömningar avser sannolikheten för offret att bli utsatt igen och att den misstänkte upprepar brottet.
Lagföring av den som utövat våld i en nära relation är viktig då flera återfallsförebyggande insatser sker först efter den. Brås studie Polisens utredningar av våld mot kvinnor i nära relationer visar att grundliga förstahandsförhör och att den misstänkte konfronteras med bevis ökar sannolikheten att den misstänkte helt eller delvis medger brottet, något som ökar personuppklaringen avsevärt.
Publikation
Brås kartläggning över brott i nära relationer (2014:8) beskriver människors utsatthet för olika former av psykiskt och fysiskt våld av en nuvarande eller tidigare partner.
Stödmaterial
Kortfattade fakta samt exempel på hur man kan arbeta brottsförebyggande mot våld i nära relationer bland unga.
Publikationer
De nordiska länderna har såpass mycket gemensamt att det finns goda förutsättningar att överföra framgångsrika insatser från ett land till ett annat. Rapporten Kærestevold... beskriver hur man arbetar med problematiken med våld i nära relationer i Sverige, Danmark och Finland
Här presenteras en sammanställning av svensk och internationell kunskap om polisiära arbetssätt mot upprepat partnervåld. Tre specifika utländska arbetssätt beskrivs mer ingående. Samtliga tre är samverkansmodeller där polisen är huvudaktör och insatserna är tydligt inriktade på våldsutövaren.
Rapporten visar att majoriteten av dem som har fått lån en larmtelefon upplever att det har haft en stor betydelse för deras känsla av trygghet och möjlighet att kunna lev nästan som vanligt. Brås undersökning visar dock att de fortfarande finns skillnader i hur polismyndigheterna runt om i landet arbetar med denna typ av skydd.
Polisen bör alltid utreda behovet av kontaktförbud och andra personskyddsåtgärder. Socialtjänsten ska också särskilt uppmärksamma barn som bevittnar våld mot närstående och då utreda frågor kring vårdnad och umgänge.
Stöd
Kunskapsbanken är en webbplats som drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet. NCK är ett nationellt kunskaps- och resurscentrum inom områdena mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Centrumet arbetar på regeringens uppdrag med metodutveckling, utbildning, information, kunskapssammanställningar, analys av forskningsbehov och stöd till våldsutsatta kvinnor. Kunskapsbanken är främst till för dig som är yrkesverksam inom ovanstående kunskapsområden, och för dig som är student. Beslutsfattare, journalister och den intresserade allmänheten som vill veta mer om våld ska också kunna ha nytta av kunskapsbanken. Syftet är att göra den samlade kunskapen lättillgänglig genom att ha forskning och erfarenhetsbaserad kunskap på en och samma webbplats.