Råd för framtiden är Brottsförebyggande rådets nationella konferens om lokalt brottsförebyggande arbete. Boka in 14–15 april 2021, för två fullspäckade och lärorika dagar! Denna gång genomförs konferensen digitalt och samarrangeras med Karlstads kommun. Brås ambition är att delar av konferensen sänds live från Karlstad CCC.
Ja, 2021 ses vi digitalt, något vi alla mer eller mindre vant oss vid de senaste månaderna. I ett ständigt föränderligt samhälle behöver vi anpassa oss, på flera sätt. Men vi behöver också påminnas om att hålla fast vid grunderna i ett kunskapsbaserat arbete, där vi har vanan att kontinuerligt se över vår lägesbild och anpassa åtgärderna. Pandemi eller ej.
Det är frågor som lyfts under årets konferens. I programmet ingår dessutom presentationer om skolans roll i det brottsförebyggande arbetet, framtidens ordningsvakter och motorburen problematik med koppling till ungdomar. Vi lyfter även hur man kan arbeta kunskapsbaserat och systematiskt när förutsättningarna skiljer sig åt mellan kommunerna, och orsaksanalys … är det mödan värt?
Med Råd för framtiden 2021 hoppas vi kunna ge inspiration till innovation, kunskap och – inte minst – tid för digitalt nätverkande och erfarenhetsutbyte.
Varmt välkomna!
Moderator: Robin Olsson, säkerhetskoordinator i Karlstads kommun
Ta chansen att chatta med övriga deltagare och besök våra utställare.
De allra flesta barn utvecklas på ett positivt sätt, men några drabbas av beteendemässiga, sociala och/eller fysiska problem som håller i sig över tid. Dessa problem tar ofta sin början redan i tidig ålder, och vi behöver veta mer om varför detta sker. I Sofiastudien ingår barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstads kommun och Karlstads universitet, tillsammans med Örebro universitet. Hur kan kommuner hantera riskfaktorer hos barn i tidig ålder och varför är det viktigt att just tidigt hantera detta?
Karlstad startade sitt Trygghetscenter 2005. Hur ser det ut idag och vilka är vinsterna med att samla kommunen, polisen och andra aktörer under samma tak?
Passa på att besöka våra utställare!
Intervju med Karin Svanberg, enhetschef på Brås enhet för utveckling av brottsförebyggande arbete, om det brottsförebyggande arbetet i Sverige under 2020.
Ett nybyggt aktivitetshus med fritidsgård, närbibliotek och parklek i stadsdelen Kronoparken blir en ny central mötesplats och ger förutsättningar för ett helhetsperspektiv för ökad trygghet.
Idag riktas stort fokus på välfärdsbrott, både i den politiska debatten och hos utbetalande myndigheter. De välfärdsbrott som drabbar landets 290 kommuner och 21 regioner faller dock ofta i skuggan av de välfärdsbrott som drabbar staten. I detta samtal får vi veta mer om vilka typer av välfärdsbrott kommuner och regioner kan drabbas av. Vi tar upp frågor såsom: Hur vet organisationen att den är drabbad? Vad krävs för att stärka dess förmåga att upptäcka brotten? Hur kan de förebyggas? Dessutom diskuteras erfarenheter av att utreda och polisanmäla brotten.
Ta chansen att chatta med övriga deltagare!
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.
Vilka är förutsättningarna för informationsdelning mellan polis och socialtjänst, i det brottsförebyggande arbetet kring barn och unga under 21 år? Hur kan denna informationsdelning förbättras? Utifrån en nyligen publicerad rapport från Brå belyser denna presentation möjligheter och begränsningar vid informationsdelning i samband med brottsförebyggande arbete. Först presenteras sammanhang och scenarier för informationsdelning, samt kännedom och tolkningar av sekretesslagstiftningen. Slutligen diskuteras problem, strategier och förändringsbehov – samt avvägningar mellan integritet och effektivitet.
För att vi ska få en indikation om fördelningen av antalet deltagare i de olika digitala rummen måste du välja den session du önskar delta i. Detta görs i samband med anmälan till konferensen.
Ta chansen att chatta med övriga deltagare och besök våra utställare.
För att vi ska få en indikation om fördelningen av antalet deltagare i de olika digitala rummen måste du välja den session du önskar delta i. Detta görs i samband med anmälan till konferensen.
Passa på att besöka våra utställare!
Föreläsningen hålls på engelska.
Att utveckla vår förmåga att arbeta innovativt i brottsförebyggande arbete är av stor vikt för att förbättra vår praktik. Utifrån teorier och framgångshistorier utvecklar vi åtgärderna, som anpassas efter våra olika förutsättningar och rådande omständigheter. Också för detta krävs innovation, som med andra ord behövs i alla steg i ett kunskapsbaserat arbete. Paul Ekblom berättar i denna föreläsning för oss om processmodellen 5Is, och hur den kan användas för att främja intelligent innovation inom brottsförebyggande arbete.
Läs mer om processmodellen 5Is här
Alltmer handel med narkotika sker via internet och leveranser sker via posten. Hur ser narkotikaförsäljningen på internet ut i Sverige och hur påverkar den narkotikamarknaden och samhället i stort? Under 2021 presenteras också den utredning av postlagen som ska göra det lättare för polisen och tullen att stoppa handeln med illegala varor, såsom droger och vapen på internet. Hur kan postverksamhet involveras i lokalt narkotikaförebyggande arbete, och vad kan länsstyrelserna göra?
Ta chansen att chatta med övriga deltagare!
Strategiska brott kallas de brott, bland brottsdebuterande unga, som pekar mot en fortsatt högaktiv brottslighet. Vilka huvudbrott i ungdomars debutlagföring är det som statistiskt sett innebär störst risk att senare tillhöra den grupp personer som lagförs nio gånger eller fler under en uppföljningsperiod? Brå har undersökt detta i två tidigare studier, och uppdaterar nu kunskapen på området med en tredje studie om strategiska brott. Den omfattar även en genomgång av forskningen om den så kallade upphörandeprocessen – den förändring som innebär att brottsaktiva personer slutar begå brott – och presenterar en bild av de centrala faktorer som underlättar respektive försvårar ett upphörande.
I tio år har Karlstad använt ungdomsstödjare på skolor och fritidsgårdar, i bostadsområden och centrum, såväl kvällar och helger som vid större evenemang. De utbildas för sitt uppdrag och är förebilder för unga, samtidigt som de är en viktig trygghetsskapande resurs i det systematiska trygghetsarbetet.
Brå har konstaterat att dödligt skjutvapenvåld kopplat till kriminella miljöer är ett problem som ökar i Sverige. Med anledning av detta har Brå tagit initiativ till att här i Sverige implementera en amerikansk metod mot grovt våld, kallad Group Violence Intervention (GVI). Arbetet med implementeringen har skett i samverkan med Polismyndigheten. Sedan 2018 har metoden, som bedrivits i form av projektet Sluta skjut i Malmö, hunnit bli ordinarie verksamhet i Malmö och utvärderats av Malmö universitet. Hur fungerar den amerikanska metoden GVI i Sverige? Vilka effekter har man sett? Vad händer härnäst?
Läs mer om GVI och Sluta skjut här.
Kristina Svartz, generaldirektör, Brottsförebyggande rådet (Brå).
För att få ut det mesta möjliga av konferensen, rekommenderar vi att du läser beskrivningarna av sessionerna innan du väljer vilka du vill anmäla dig till.
Välj mellan sessioner på basnivå och fördjupningssessioner. En session på basnivå lyfter exempel på hur ett effektivt kunskapsbaserat brottsförebyggande arbete kan bedrivas. En fördjupningssession lyfter ett särskilt brottsproblem eller brottsförebyggande åtgärd.
Dag 1, onsdag den 14 april
Under seminariet presenteras den nationella samordningsstrategin för avhopparverksamhet, som beskriver de samverkansstrukturer som behöver finnas på lokal, regional och nationell nivå för att uppnå ett effektivt och samordnat arbete med avhoppare. Utifrån detta ligger seminariets fokus på den lokala och regionala nivån. Vilka utmaningar finns? Hur kan de tacklas? Vilken roll har civilsamhället?
Brottsförebyggande rådet har, med boken Samverkan i brottsförebyggande arbete, utvecklat ett praktiknära stödmaterial för det lokala brottsförebyggande arbetet. Det finns ett stort behov av att fortsätta utveckla och fördjupa det praktiknära stödet, inte minst inom några särskilt efterfrågade delområden, såsom kartläggning och lägesbild. Brå har därför tagit fram ett fördjupat praktiknära stöd som ska svara upp mot behovet, oavsett tidigare kunskaps- och kapacitetsnivå. Fokus är att det går att arbeta kunskapsbaserat oavsett organisationens storlek eller förutsättningar. Sessionen lyfter fram tre goda lokala exempel att inspireras av – från den befolkningsmässigt lilla till den mellanstora och stora kommunen.
Ordningsvakter anlitas i allt större utsträckning runt om i landet, och nu ska regelverket för detta moderniseras och anpassas efter dagens förhållanden. Den statliga utredning som regeringen har tillsatt ska redovisa sitt arbete i maj. Hur används ordningsvakter idag? Och hur bör de användas i framtiden?
Brottsförebyggande rådet har samlat in erfarenheter av så kallad motorburen problematik, och hur polis och kommun genomfört aktiviteter för att minska problemen med högt ljud, störande körning, nedskräpning, fylla och skadegörelse. Här beskrivs arbetet, utmaningarna och möjligheterna, genom några exempel på regionala och lokala insatser, för att inspirera andra lokala aktörer att arbeta med problemen.
Dag 2, torsdag den 15 april
Varför sker brotten på en viss plats? Eller varför främst vid vissa tillfällen? Många gånger är detta inte en slump, utan beror på faktorer som kan besvara dessa frågor. Genom att analysera detta kan vi förstå vad som behöver göras, såväl för att åtgärda befintliga problem som för att arbeta förebyggande.
Ungdomar och brott är ett ständigt aktuellt ämne. Under seminariet får vi ta del av lokala exempel på framgångsrikt brottsförebyggande arbete riktat till barn och unga. Hur kan socialtjänst och skola samverka mer effektivt förebyggande inom ramen för skoldagen? Hur kan ett förebyggande arbete mot så kallad sugardating gå till? Hur kan ungas delaktighet bidra till minskad ungdomsbrottslighet?
Resultaten från Skolundersökningen om brott 2019 visar att nästan hälften av eleverna uppger att de utsatts för brott minst en gång under de senaste tolv månaderna och att skolan är den plats där de oftast utsätts. Sedan 2015 har andelen som uppgett utsatthet för lindrig misshandel i skolmiljö ökat, bland både tjejer och killar. Hur kan vi öka tryggheten och se till att färre brott begås i skolan? Hur kan vi utveckla det brottsförebyggande arbetet i tillsammans? Seminariet tar upp erfarenheter av situationella åtgärder i skolan.
I och med covid-19-pandemin har bland annat sociala frågor och konsekvenser kommit mer i blickfånget, och både styrkor och brister i samverkan blottlagts. Länsstyrelsen i Kalmar läns krisorganisation möter här Torsås kommun, i ett samtal om både intern och extern samverkan. Vilken betydelse har samverkan? Vad innebär god samverkan? Och hur skapar vi förutsättningar för den?
Råd för framtiden är en konferens om brottsförebyggande arbete, och kravet för att få delta är att din befattning är kopplad till just det. Du kommer vid anmälan att få beskriva din roll i det brottsförebyggande arbetet.
År 2021 genomförs konferensen digitalt, och i och med detta kan fler delta, eftersom vi inte längre behöver ta hänsyn till begränsningen i antalet deltagare. Alla föreläsningar, valbara sessioner och utställarmontrar kommer under de två konferensdagarna att finnas tillgängliga via en digital konferensplattform för dem som anmält sig. Det kommer även att finnas möjlighet att interagera med andra deltagare och utställare samt att ställa frågor till talarna. Alla som är anmälda och som uppfyller det ovan nämnda kravet, kommer att få personliga inloggningsuppgifter för tillgång till plattformen.
Konferensen kommer även i år att erbjuda valbara sessioner, som hålls parallellt vid två tillfällen, den 14 och den 15 april. För att vi ska få en indikation om fördelningen av antalet deltagare i de olika digitala rummen måste du redan vid anmälan välja den session du önskar delta i.
Konferensen är kostnadsfri, men anmälan är bindande. Vid eventuellt förhinder måste du meddela din avbokning skriftligt till rff@bra.se senast den 31 mars, alternativt överlåta din plats till en kollega.
Vi uppmuntrar till att anmäla dig så tidigt som möjligt! Sista anmälningsdag är den 1 april.
Sidan senast uppdaterad: 2021-03-03