Fler privatpersoner utsätts för brott


Utsattheten för bedrägerier, sexualbrott och trakasserier har ökat. Unga kvinnor utsätts oftare för trakasserier och sexualbrott medan medelålders män är mer utsatta för bedrägerier. Det visar en delrapport av Nationella trygghetsundersökningen (NTU), som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerar i dag.

Andelen som uppger att de utsatts för det som kallas brott mot enskild person ligger på den högsta nivån sedan mätningarna startade 2006. Det som ökat mest är utsattheten för bedrägerier, sexualbrott och trakasserier. Mellan 2012 och 2016 har utsattheten för bedrägerier ökat från 3,0 till 4,3 procent. Under samma period har utsattheten för sexualbrott ökat från 0,8 till 2,4 procent, och utsatta för trakasserier har ökat från 4,1 till 5,5 procent.

Unga kvinnor 16-24 år är den grupp som är mest utsatt för sexualbrott, 14 procent av de unga kvinnorna uppgav att de hade utsatts för minst ett sådant brott under 2016. Bland män i samma åldersgrupp uppgav 1,2 procent att de hade utsatts. Sexualbrott innehåller ett brett spann av händelser, från blottning och andra ofredanden till våldtäkter.

– Unga kvinnor är inte bara mer utsatta för trakasserier, de utsätts också oftare för sexualbrott. I NTU finns dock inte svaren på varför en brottstyp ökar, därför behövs analyser för att få bättre kunskap om orsakerna till ökningen, säger Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå.

Låg benägenhet att anmäla

Majoriteten av de brott som fångas upp i NTU har inte blivit polisanmälda, men det varierar mycket mellan brottstyperna. Hot, sexualbrott och trakasserier anmäls i minst utsträckning, medan bostadsinbrott anmäls i störst utsträckning. Av de som utsatts för sexualbrott under 2016, uppger endast 11 procent att de anmält händelsen till polisen. Motsvarande siffror för trakasserier och hot är 26 respektive 23 procent.

– Den vanligaste orsaken till att man inte anmäler brottet är att den som utsatts inte tror att polisen kan göra något. Det kan också vara att man bedömde att händelsen inte var så allvarlig eller att man själv redde ut det, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå.

Om Nationella trygghetsundersökningen (NTU)

NTU bygger på intervjuer med cirka 12 000 personer i åldrarna 16–79 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006. Undersökningen mäter allmänhetens otrygghet och oro för brott, utsatthet för brott samt förtroende för och erfarenheter av rättsväsendet. Utifrån undersökningens resultat kan slutsatser dras för hela befolkningen. NTU som helhet publiceras i januari 2018. I år har en ytterligare undersökning, NTU Lokal, genomförts parallellt med den reguljära undersökningen. Resultaten redovisas på lokal/regional nivå och lämnas över till Polismyndigheten idag. I pressmeddelandet lyfts dock endast siffror från reguljära NTU eftersom de beskriver utvecklingen över tid.

För mer information

Läs hela rapporten

Utsatthet för brott 2016 Resultat från Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2017 (2017)