Elevers vardag och sociala liv begränsas av rädsla för brott


Skolan är den vanligaste brottsplatsen för misshandel, hot och sexuella kränkningar för elever i årskurs nio. Många elever undviker vissa personer, platser och aktiviteter av oro för brott. Det visar Skolundersökningen om brott 2017, som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerar idag.

Killar respektive tjejer i nionde klass är utsatta för brott i ungefär lika stor utsträckning, men bland killar är det vanligast att utsättas för stöld, medan det bland tjejer är vanligast att utsättas för sexualbrott. Många av dessa brott sker i skolmiljön. Totalt uppger 51 procent av eleverna att de varit utsatta för brott under de senaste tolv månaderna. Det är en något större andel än 2015, då 47 procent uppgav att de utsatts.

Utsatthet för brott får konsekvenser för elevers sociala liv

Av de elever som uppgett att de utsatts för brott under de senaste tolv månaderna, är det en betydande andel som medvetet undvikit vissa personer, platser och aktiviteter eller hållit sig borta från skolan en hel dag, av oro för att utsättas på nytt. Bland dem som utsatts för hot uppger tre av fyra tjejer, och hälften av killarna, att de medvetet undvikit vissa personer, och nästan lika många har även undvikit att vistas på vissa platser.

– Elever inskränker sina liv på grund av att de är rädda för att utsättas för brott. Det är relativt vanligt att särskilt tjejer väljer att stanna hemma kvällstid, fast de egentligen skulle vilja gå ut. Dessutom har en stor andel av de tjejer som utsatts för hot eller misshandel hållit sig borta från skolan under hela dagar och därmed missat undervisning, på grund av oro för att utsättas, säger Anna Frenzel, utredare på Brå.

Fler tjejer än killar utsatta för sexualbrott

Undersökningen visar att det finns stora skillnader i utsatthet för sexualbrott mellan tjejer och killar; 28 procent av tjejerna uppger att de utsatts för sexualbrott jämfört med 8 procent av killarna. Den vanligaste formen av sexualbrott är fysiska kränkningar, medan det är mindre vanligt att utsättas för sexuell handling genom tvång.

Hälften är delaktiga i brott

Ungefär hälften av eleverna har svarat att de begått något brott (stöld, misshandel, skadegörelse eller provat narkotika) vid minst ett tillfälle under de senaste tolv månaderna. Nivån är densamma som vid undersökningen 2015. Andelen är något större bland killar, och vanligast är det att begå stöldbrott, medan det är minst vanligt att man provat narkotika.

Om Skolundersökningen om brott (SUB)

SUB är en undersökning som genomförs ungefär vart tredje år bland elever i årskurs nio. I årets undersökning har drygt 4 200 elever svarat på frågor om utsatthet för och delaktighet i brott under de senaste tolv månaderna. Undersökningen har genomförts totalt tio gånger sedan 1995.

För ytterligare information:

Läs rapporten

Skolundersökningen om brott 2017 Om utsatthet och delaktighet i brott (2018:15)